Fiat Panda Cross: de eerste in zijn soort (2023)

 • Evolutie van het SUV concept, deze 'cross' auto is in staat om zowel obstakels te overwinnen als ook klanten aan te trekken met verschillende smaken, leeftijden en mobiliteitsbehoeften
 • Stijl, efficiëntie, flexibiliteit en compacte afmetingen zijn termen die dit model het beste omschrijven.
 • Bovendien biedt hij typische off-road capaciteiten van een echt off-road voertuig dankzij 'Torque on demand' vierwielaandrijving en 'Electronic Locking Differential' functie
 • De speciale schakelaar voor off-road liefhebbers is een exclusief kenmerk. Hiermee kun je kiezen uit drie rijmodi: Auto, Off-road en Hill Descent Control
 • De Panda Cross wordt aangedreven door een 90 pk TwinAir Turbo die is gekoppeld aan een specifieke zesversnellingsbak met een korte eerste versnelling
 • All season 185/65 R15 M+S-banden met een royale bodemvrijheid: 161 mm voor de TwinAir Turbo-versie
 • Vergeleken met de Panda 4x4 heeft de Panda Cross betere in- en uitloophoeken (24˚ en 34˚). Dat geldt ook voor de bodemvrijheid bij het oprijden van oprijplanken (+1˚ vergeleken met de Panda 4x4)
 • Optioneel verkrijgbaar 'City Brake Control', het veiligheidssysteem dat de onderscheiding 'Euro NCAP Advanced 2013' in de wacht sleepte
 • Per september staat de Fiat Panda Cross bij de Fiat-dealer vanaf € 19.995,-. Met een CO2-uitstoot van 114 g/km kwalificeert hij zich voor 20% bijtelling.

De Fiat Panda Cross beleefde dit jaar zijn debuut op de autosalon van Genève. Nu wordt hij gepresenteerd aan de internationale pers, waarna hij vervolgens op de markt komt vanaf september op alle belangrijke Europese markten.

De nieuwe Panda Cross is de ultieme evolutie van het SUV concept, een autosoort dat in de loop der jaren in verscheidene vormen is verschenen: van groot naar middelgroot tot compact met dank aan de trend van downsizing. Het is inmiddels uitgegroeid tot een steeds belangrijker marktsegment: van 7% in 2006 (het jaar voor de lancering van de Panda Cross) tot momenteel 20% van de totale verkopen in Europa.

In dit scenario doet de nieuwe Panda Cross zijn intrede en creëert hij een andere evolutiesprong door het creëren van een nieuwe categorie. Hij combineert de aandrijving en de technische mogelijkheden van een echte off-roader; de prestaties en inhoud van een SUV; de buitenafmetingen, efficiëntie en wendbarheid van een stadsauto en onderscheidende stijl die ratio en emotie weet te herenigen. Dit alles wordt aangeboden voor een competitieve prijs die de helft bedraagt van de bestverkochte grote SUV's in Europa.

De Panda Cross is een nieuw type voertuig, dat is gebaseerd op wat de auto kán, ongeacht tot welk segment het behoort. Zoals de naam al aangeeft, is de Panda Cross een 'cross'. En niet alleen omdat hij elke barrière trotseert dankzij vierwielaandrijving en Electronic Locking Differential. Vooral ook omdat verschillende klanten zodoende antwoord op al hun mobiliteitsbehoeften krijgen. Deze mensen zouden niet instemmen met een compromis: zij willen én off-road én in de stad rijden. Zij zullen de unieke stijl van de auto waarderen, maar net zo goed de technische uitrusting. Of mensen die de vaardigheden van een grote off-road voertuigen zoeken, maar dan wel met alle voordelen die een compacte auto biedt.

Hoewel de Fiat Panda Cross beschikt over een kenmerkende stijl, kiest Fiat het uiterlijk niet enkel om esthetische redenen. Veel stijlkenmerken dienen om mechanische onderdelen te beschermen, waardoor de auto robuust en veilig oogt. Bovendien is de Panda Cross ontworpen om het meest uitdagende terrein aan te kunnen, maar ook om voort te bewegen in het stadsverkeer, en nog belangrijker, om overal te parkeren.

Met name de combinatie van functionaliteit en stijl is een kenmerk van de Cross-versies sinds vorige generaties van het model, zoals blijkt uit de Limited Editions of speciale uitvoeringen van de 4x4. Eind jaren '80 al bood Fiat voor de Panda topuitvoeringen aan met rijke standaarduitrusting, gecombineerd met onderscheidende stijl en zeer geavanceerde techniek, zoals de Steyer-Puch-vierwielaandrijving die destijds zelfs exclusief voor off-road voertuigen uit hogere segmenten. De formule bleek succesvol, hetgeen werd bevestigd in 2006 toen Fiat het 'Cross' concept en naam op de markt bracht, en wel op de Panda: een echte mini-SUV, geschikt voor elk terrein.

Vandaag keert de Cross-aanduiding terug op de Panda, het model met het breedste aanbod in zijn klasse en bewijst dat de combinatie van veelzijdigheid en functionaliteit al meer dan 30 jaar een klasse apart is in het segment van de stadsauto. Het was de eerste stadsauto die diesel, aardgas en LPG aanbood in zijn segment, de eerste met vierwielaandrijving en de eerste auto die écht voor iedereen, op elk moment en in welke situatie ook was gemaakt. En zodoende werd de Panda een bestseller in Europa. Momenteel staat de Panda na de het eerste halfjaar in 2014 op de tweede plek, net achter de 500.

Stijl en afmetingen

Elk detail van de Panda Cross is ontworpen om off-road prestaties te optimaliseren. Hierdoor is de auto onmiddellijk herkenbaar en onderscheidend, dankzij de stilistische kenmerken die horen bij een SUV. Geen wonder als alle stijlkenmerken vooral functie bieden aan het beschermen van mechanische onderdelen, waardoor hij robuust en veilig oogt en dus beschikt over een onderscheidende persoonlijkheid.

De voorzijde is voorzien van een gloednieuwe look, dankzij de nieuwe bumper met een royaal bemeten skid plate van zilver ultrashine die bescherming biedt aan mechanische onderdelen en is ontworpen met gaten die het 'squircle' motief herinterpreteren. Het robuuste off-road karakter wordt benadrukt door trekhaken met een direct herkenbaar design in prachtig rood. De lichtclusters zijn compleet nieuw met dank aan de koplampen met geïntegreerde mistlampen en LED dagrijverlichting (ingebouwd in de skid plate).

Vanaf de zijkant zien we enkele specifieke stijlelementen, zoals de geprononceerde wielkasten, lijsten met 'Cross' badge en roofrails die in hetzelfde zilver als de skid plate zijn afgewerkt. De 15-inch lichtmetalen velgen zijn voorzien van gepolijst metaal in een vijfspaaks V-design.

De achterkant wordt gekenmerkt door een zeer aparte look, een nieuwe bumper die bescherming biedt aan de onderzijde en dezelfde afwerking kent van de skid plate. De lichtclusters worden gekenmerkt door een bescherming die in overeenstemming is met de verchroomde uitlaat.

Aan de binnenzijde valt de Panda Cross op door zijn verfijnde interieur met grote persoonlijkheid. De stoelen zijn voorzien van een gevlamde stof met technische uitstraling en ecoleer in het bruin, waardoor zij een smaakvol geheel vormen met de deurpanelen en dashboard (in een nieuwe koperen kleur).

Dankzij vijf deuren en passagiersruimte van een hoger segment is de nieuwe Panda Cross een authentieke SUV voor in de stad. Met zijn afmetingen - 370 cm lang, 166 cm breed en 166 cm hoog - is hij verrassend wendbaar. Verder in de bagageruimte een van de grootste in zijn segment: 225 liter.

Torque on demand vierwielaandrijving en ELD (Electronic Locking Differential functie

De Panda Cross is een voertuig met een sterke persoonlijkheid die de meest veeleisende klanten, zoals liefhebbers van de natuur, voor zich weet te winnen. Voor deze klanten maakt de nieuwe versie gebruik van het Torque on demand aandrijfsysteem met twee differentiëlen en een elektronisch gecontroleerde koppeling.

Dit permanente vierwielaandrijvingsysteem wordt volledig elektronisch gecontroleerd en verdeelt de aandrijfkrachten proportioneel tussen voor- en achteras, afhankelijk van de grip die de wielen hebben. Voordelen van dit systeem: het werkt volledig automatisch en is onderhoudsvrij.

De Panda Cross heeft standaard ESC (Elektronische Stabiliteit Controle) met ELD (Electronic Locking Differential, oftewel: Elektronisch Sper Differentieel). Dit systeem verschaft extra ondersteuning in glad terrein (met sneeuw, ijs of modder).

Een speciale keuzeschakelaar voor liefhebbers van off-road rijden

Exclusief voor zijn segment: de Panda Cross biedt liefhebbers van off-road rijden de mogelijkheid vierwielaandrijving te selecteren via de keuzeschakelaar: Auto, Off-road en Hill Descent Control.

In Auto wordt het motorkoppel op een optimale manier verdeeld tussen de voor- en achteras, afhankelijk van het wegdek of de auto zich kan loskoppelen zonder dat de bestuurder tractie hoeft in te voegen. In detail: in normale omstandigheden, zoals in de stad of op de snelweg, maakt de Panda Cross gebruik van voorwielaandrijving met 98% van het koppel op de voorwielen. Maar mocht de ondergrond nu glad worden of bij ruw wegdek, dan verdeelt het systeem het koppel op basis van waar het nodig is, dankzij het gedoseerde aandrijving naar de achterwielen.

De meervoudig beproefde meervoudige koppeling met elektro hydraulische bediening kan tot 900 Nm naar achter overbrengen (gelijk aan het gehele koppel van de motor) in slechts een tiende van een seconde, waardoor de auto vrijwel onmiddellijk kan reageren en kan omgaan met weinig grip.

In Off-road is de vierwielaandrijving permanent tot 50 km/h om de reactie van de auto te versnellen, het Electronic Locking Differential (ELD) is ingeschakeld, het pre-laden van het koppel aan de achterzijde om zodoende een betere integratie met de 4x4-aandrijving te bewerkstelligen, het voorkomt interventies van ASR om zodoende wegligging met slechte grip condities te verbeteren en goed gebruik te maken van de motor toque, wielen af te remmen die grip verliezen of meer dan andere en zodoende te sturen naar de wielen met de meeste grip. Op deze wijze wordt de tractie geoptimaliseerd op oneffen terrein.

Voor een optimaal rijgedrag tijdens bijzonder steile heuvel afdalingen of bij het naar beneden gaan over zeer hobbelige wegen is er de HDC (Hill Descent Control) modus die de auto op een constante snelheid houden tijdens een afdaling door zelfstandig te remmen. Zo ondersteunt het systeem de bestuurder bij steile hellingen onder niet optimale omstandigheden door alleen gebruik te maken van rem en gaspedaal. Daarnaast zorgt Hill Descent Control ook voor een constante houding van het voertuig op een terrein met gedifferentieerde grip, zodat gierbewegingen worden vermeden. Integraal onderdeel van het ESC-systeem is de HDC-functie die automatisch in actie komt bij snelheden onder 25 km/h en blijft stand-by tot 50 km/h.

Banden

Om maximale grip op elk wegdek te bewerkstelligen, profiteert het nieuwe model van All Season 185/65 R15 M+S-banden die zelfs groter zijn dan die van de Panda 4x4. Ze zijn speciaal ontwikkeld om optimale rijeigenschappen en tractie op besneeuwde wegen te garanderen. De uiterst responsieve stuurinrichting zorgt voor rijplezier op natte en droge ondergrond, evenals uitstekende off-road prestaties.

Onderstel

De ophanging van een vierwielaangedreven auto heeft twee uiterst belangrijke taken. Ze moet alle typische eigenschappen van een 2WD in huis hebben, zoals comfort voor de inzittenden, goede handling, wegligging en veiligheid, maar tegelijkertijd moet de ophanging zorgen voor een uitstekende karakteristiek in allerlei soorten terrein, in het bijzonder off-road. De ingenieurs hebben deze eisen geformuleerd en bewerkstelligd. Er is een zeer hoog niveau behaald, met name waar het betreft het comfort en de prestaties off-road. Om die reden heeft Fiat voor de all-wheel-drive versie gekozen voor een sterke en zich bewezen ophanging: een onafhankelijke MacPherson wielophanging voor en een H-vormige ophanging met schroefveren aan de achterzijde. Met alle respect voor de semi-onafhankelijke ophanging van de vorige generatie is de achterwielophanging (constructie) van de Cross niet alleen lichter en akoestisch stiller (comfortabeler), maar zijn de rijkwaliteiten on road verbeterd en offroad zeker zo goed, zo niet beter, maar in ieder geval sterker.

Typische uitloophoeken en off-road capaciteiten

Als basis diende de Fiat Panda 4x4, de enige stadsauto die ooit tot SUV van het Jaar is gekroond. De Panda Cross wordt gekarakteriseerd door slechts enkele technische interventies die gericht zijn op verbetering van de off-road capaciteiten. Allereerst is de bodemvrijheid verhoogd op 161 mm voor de TwinAir door het herinrichten van de voor- en achterbumper en het gebruik van specifieke veren en 10 mm grotere banden. Ook de off-road typische off-road hoeken zijn beter dan die van de Panda 4x4: 24° (voor), 34° (achter) en 21° (elevatie). De waarden komen zeer dichtbij bij die van een pure off-roader en hoger dan die van sommige populaire SUV's op de markt. De Panda Cross mag zelfs een maximale helling van 70% (en lateraal 55%) overschrijden.

De Panda Cross is een echt offroad voertuig. Dat valt alleen al op te maken uit kleine technische details, maar ook uit meer opvallende, toegepaste beschermingen voor het mogelijke offroad gebruik. Een opvallend voorbeeld zijn de stalen beschermplaten aan de onderzijde die de mechanische componenten beschermen, ook tijdens de meest ruwe offroad ritten. Een minder opvallend detail is de hoger geplaatste luchtinlaat van de Cross modellen. Die is voor de TwinAir gebracht naar een respectabele 739 mm waardoor de Panda Cross ook geen moeite heeft met een tamelijk diepe doorwading mocht dat eens voorkomen.

Motor

De klant kan rekenen op de meest krachtig motor uit de range van de Panda. Het vermogen van de TwinAir Turbo is zelfs met 10 pk omhoog gegaan: 90 pk. Uiteraard is de motor uitgerust met Start&Stop. De voorloper van een nieuwe familie TwinAir Turbo-motoren levert een maximaal vermogen van 90 pk bij 5.500 toeren en een koppel van 145 Nm bij 1.900 toeren (constant tot 3.000 toeren). Verder kun je naar keuze ook kiezen voor meer 'eco-vriendelijk' en een lager brandstofverbruik realiseren door de ECO-knop in te schakelen. Hiermee wordt het koppel tot 100 Nm beperkt bij 2.000 toeren. Deze motor levert een gecombineerd verbruik op van 4,9 liter / 100 km en een CO2-uitstoot van 114 g/km, goed voor 20% bijtelling.

Specifieke zesversnellingsbak

Samen met de TwinAir Turbo-motor wordt een specifieke zesversnellingsbak aangeboden op de nieuwe Panda Cross. Deze versnellingsbak heeft een ingekorte eerste versnelling om de off-road- eigenschappen van dit model te benadrukken, want het voertuig is in staat optimaal vanuit stilstand te vertrekken op berghellingen. De korte één bewijst ook zijn nut in zwaar terrein, want stelt het voertuig in staat met stationaire motorsnelheid voort te rijden met maximale controle over het voertuig, typisch voor geavanceerde off-road modellen.

Standaarduitrusting

De Fiat Panda Cross is onder andere voorzien van:

 • Climate Control
 • Blue&Me communicatiesysteem incl. TomTom voorbereiding
 • Nieuwe 15-inch lichtmetalen vijf spaaks velgen
 • Geheel nieuwe voorbumper met "skid plate" in titaniumkleurige afwerking
 • Diverse exterieur accenten in het rood (sleepogen + naafdop)
 • Nieuwe koplampen met geïntegreerde mistlampen en LED dagrijverlichting
 • Bruin half-lederen interieur
 • Terrain Control Selector (TCS - Auto, Off-road of Hill Descent modus)

Veiligheid

De Panda Cross is op verzoek ook leverbaar met het innovatieve City Brake Control. Dit systeem is in staat obstakels voor de auto te herkennen en automatisch te remmen wanneer de bestuurder dat nalaat. Het City Brake Control systeem won de prestigieuze 'Euro NCAP Advanced 2013' award en is ontworpen om assistentie te verlenen in stadsverkeer en is altijd actief bij snelheden van 5 t/m 30 km/h. Zodra de motor wordt gestart, is het veiligheidssysteem actief. De bestuurder kan het systeem op elk gewenst moment in- of uitschakelen.

Het City Brake Control maakt gebruik van het lasertype LIDAR (Light Detection And Ranging) dat te vinden is op het bovenste gedeelte van het voorruit om te communiceren met het ESC (Electronic Stability Control) systeem. Afhankelijk van bepaalde parameters (zoals wegdek, rijdynamiek en trajecten, positie obstakels en conditie van banden, enz.) is het systeem in staat de gevolgen van een botsingen te voorkomen of te beperken ('Collision Avoidance' of 'Collision Mitigation').

Het geavanceerde apparaat behelst drie functies: 'Automatic Emergency Braking' (AEB), 'Prefill' en 'Brake Assist'. Met inachtneming van de wensen van de bestuurder die de controle over de auto zelf in handen houdt, activeert AEB een noodstop wanneer een botsing onvermijdelijk is en de bestuurder niet reageert (systeem anticipeert op zijn of haar reactie). De functie Prefill verschaft een snellere remremrespons zowel bij Automatic Emergency Braking als wanneer de bestuurder remt. Brake Assist herkent noodsituaties en, zodra de botsing dichterbij komt, maakt het systeem de hydraulische assisterende remfunctie gevoeliger. Hierdoor wordt de remdruk opgevoerd om een kortere remweg te realiseren.

Exclusieve Mopar services en accessoires

Het transformeren van je auto in een uniek, gepersonaliseerd product: dat is het doel achter het uitgebreide assortiment van accessoires en diensten van Mopar, het merk dat verantwoordelijk is voor diensten, customer care, originele onderdelen en accessoires van de Fiat-Chrysler merken in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Naast 450.000 originele onderdelen biedt Mopar in meer dan 130 landen 25.000 accessoire aan van hoge kwaliteit.

Er zijn meer dan 70 speciale accessoires beschikbaar voor de Panda die gekozen kunnen worden door klanten van de nieuwe Cross-versie, zoals 15-inch lichtmetalen wielen, spiegelkappen, rode wieldoppen, ventieldopjes met Fiat-logo, fietshouder, 'personality' interieurkit, handige kapstok en fluwelen matten met Panda-logo.

'Mopar Vehicle Protection', ook leverbaar voor de Panda Cross, biedt de enige servicecontracten die door de Group gegarandeerd worden. Met 'Mopar Vehicle Protection' kan de klant vertrouwen op technische assistentie van door Fiat erkende garagebedrijven en dealers in heel Europa. Onderhoud en reparaties worden uitgevoerd door professioneel getrainde technici die uitsluitend originele onderdelen gebruiken die speciaal voor ieder voertuig ontworpen zijn.

Het aanbod van Mopar Vehicle Services wordt continu bijgewerkt en biedt twee beschermingsniveaus, genaamd Maximum Care en Powertrain Care, op mechanische en elektronische onderdelen, beide opgericht om de fabrieksgarantie te verlengen van drie tot vijf jaar met de meest geschikte kilometrages afgestemd op de behoeftes van de klant en het gebruik van het voertuig.

Mopar Vehicle Protection heeft twee onderhoudsschema's opgesteld om ervoor te zorgen dat het voertuig altijd in perfecte staat is: Easy Pack (inclusief alle geplande onderhoud, van twee tot vijf prepaid service coupons) en Premium Pack in de versies Goud, Zilver en Brons, bieden niet alleen gepland onderhoud, maar ook vervanging van onderdelen die het meest aan slijtage onderhevig zijn en die tijdens de levensduur van het voertuig worden vervangen.

Technische gegevens Fiat Panda Cross

ENGINE

90 HP TwinAir Stop&Start

No. of cylinders, layout

2L

Bore × stroke (mm)

80.5 × 86

Displacement (cm3 (cu. in.))

875

Compression ratio

10

Max power: HP-EEC (kW-EEC)

- Normal: 85 (66.2)

- ECO: 77.5 (57)

At rpm

- Normal 5500
- ECO 5500

Max torque: kgm-EEC (Nm-EEC)

- Normal 14.8 (145)

- ECO 10.2 (100)

At rpm

- Normal 1900
- ECO 2000

Timing (control)

Chain

Power

Petrol

Ignition

Controlled

TRANSMISSION

Drive

4x4 with automatic insertion by means of
electronically controlled joint and 2 differentials

Clutch

Hydraulically operated

Gearbox: 1st

4.100

2nd

2,174

3rd

1.345

4th

0.974

5th

0.766

6th

0.646

Reverse

3.818

Final reduction ratio

5.308

STEERING

Type

Rack and pinion with electric power steering

Turning circle (m)

9,7

BRAKES - D (disc) - T (drum)

Front: mm

D257X22 self-ventilating

Rear: mm

D240x11

SUSPENSION

Front

Independent MacPherson type with lower crosswise wishbones secured to an auxiliary cross member

Rear

Interconnected wheels by means of torsion beam

DIMENSIONS

Wheelbase (mm)

2300

Front/rear track* (mm)

1403

1406

Length - Width - Height* (m)

3705 - 1662/1882 (without/with mirrors) - 1657

Boot capacity VDA (dm3)

225

WHEELS

Tyres

185/65 R15 88H M+S All Season

(*) = Optional

185/65 R15 88H; 175/65 R15 84T / (suitable for chains)

Space-saver wheel opt. 803

125/80 R15 95M

ELECTRICAL SYSTEM (12V)

Battery capacity (Ah)

63 Ah

Alternator: max. current (A)

105 A (with heater)

120 A (with air conditioner)

WEIGHTS - REFUELLING

(TYPE-APPROVED WEIGHTS)

Kerb weight DIN (kg)

1090

Fuel tank capacity (litres)

35

Payload including driver

495 (5-seat version)

480 (4-seat version)

Max. towable weight,

800 (braked)

400 (non-braked)

PERFORMANCE

Top speed (km/h)

167

Acceleration (sec.): 0 - 100 km/h

12

EEC CONSUMPTION (l/100 km) - under EC Directive 1999/100

Urban, extra-urban, combined cycle

5,9/4,3/4,9

CO2 ( g/km)

114

PERMITTED ANGLES

Approach - departure - ramp (deg)*

24 - 34 - 21

* test performed in accordance with Standard B: vehicle with driver (68 kg) + 7 kg of boot complete with spare tyre, tools and a full fuel tank

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 08/09/2023

Views: 6088

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.